ISTORIJAT

Karate savez Republike Srpske je formiran u Banjaluci, 1992. godine, a registrovan 21.01.1993.godine. Delegati skupštine saveza su izabrali Miroslava Drndarevića za Predsjednika Skupštine, Manojla Zrnića za Predsjednika IOKSRS i Miloš Nedović za sekretara.
Karate savez Republike Srpske je do 1998. godine nastupao na međunarodnoj karate sceni kao klubovi iz Republike Srpske, da bi 1998. Godine u Brnu – Češka, na Evropskom juniorskom prvenstvu Evropska primljeni u Evropsku GOJURJU (gođurju) federaciju kao zvaničan predstavnik Republike Srpske sa svim obilježjima (zastava, grb, himnom).Te godine naši reprezentativci su postali prvaci Evrope kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji disciplins borbe. U Cluj Napoca – Rumunija 2000. Godine, na Kongresu, naš svaz je primljen u WKC (Svjetska karate konfederacija). To je za nas bio veliki uspjeh, jer to prva sportska organizacija iz Republike Srpske postala članica neke Svjetske asocijacije. Nastupajući u navedenoj asocijaciji, naš savez je više puta bio prvak Evrope i Svijeta u borbama ekipno, kao u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji. Himna Republike Srepske se slušala u Fort Leudardalu (SAD), Darmštatu, Aberdinu, Hanoveru, Caorle, Milano, Vencija, Sankt Petersburg, Melburn, Novi Sad, Beograd, Peruđa, Ostorp i mnogim drugim zemljama i gradovima širom Svijeta. Karate savez Republike Srpske je najtrofejniji savez u Republici Srpskoj. Naš savez je dao 8 sportista Republike Srpske (Miroljub Kremenović, Dr Siniša Gatarić, Dragiša Vuletić, Dragica Drapić, Mladen Ploskić, Boris Jeličić, Dalibor Blagojević i Nataša Vidović). Naš savez je 2008. godine bio uspješan organizator Evropskog prvenstva za seniore. U Banjaluci, 2019. godine organizovali smo Balkansko prvenstvo za djecu. Od čelnika Karate federacije Balkana smo dobili pohvale za uspješno organizovano takmičenje. U Banjaluci, 29.02.2020. godine, organizovali smo 1. Međunarodni karate turnir, pod nazivom „SRPSKA OPEN 2020“. Odlukom Upravnog odbora KSBiH turnir će biti uvršten u Kalendar takmičenja Evropske karate federacije.
S obzirom da je WKF (Svjetska karate federacija) pridružena članica Olimpijskog komiteta, naš savez se dugo borio da postane članica KSBiH, koji je član navedene federacije, jer ista u svoje članstvo prima samo jednu federaciju iz jedne države. Sva nastojanja nisu urodila plodom, sve do 2016. godine, kad je konačno došlo do konačnog rješenja registracije KSBiH. Naime Karate savez Republike Srpske i Karate federacija BiH su izvršili prerghistraciju KSBiH. Naš član UOKSRS i član UOKSBiH Dr Siniša Gatarić je potpredsjednik Karate federacije Balkana. Jedinu međunarodnu funkciju iz našeg saveza je imao Rajko Vučićević, koji je bio član sudisjke komisije Svjetske karate konfederacije punih osam godina.
Predsjednici Skupštine od 1993. godine:
Miroslav Drndarević, Stojan Jović, Stanko Dajević, Boško Mandić, Stojan Jović, Goran Marjanović, Cvetozar Sekulić, Miodrag Borovčanin i Mikan Davidović.
Predsjednici Izvršnog odbora, a kasnije Upravnog odbora KSRS:
Manojla Zrnić, Stojan Jović, Goran Marjanović, Dr Siniša Gatarić, Cvetozar Sekulić, Stanko Dajević, Duško Simić, Boško Sušić, Željko Janković, Miroljub Kremenović.
Sekretari KSRS:
Miloš Nedović, Minja Radanović, Miroslav Drndarević, Nevenka Lekić i Rajko Vučićević.